Soroptimist International Nisporeni

Nisporeni Soroptimistklubb i Moldova ble etablert i 2013 av Follo og Rygge Soroptimistklubber.

Follo Soroptimistklubb og Rygge Soroptimistklubb etablerte  13. april 2013 en soroptimistklubb i Nisporeni i Moldova.

 Moldova er en av Europas fattigste land og innbyggerne hav behov for hjelp på mange områder.   Vi startet med å finansiere engelskundervisning for soroptimistene for å ha et felles språk. De første årene ga vi tilskudd til en barnehage og noen nye vinduer i det lokale sykehuset. Vi har også gitt tilskudd til renovering av flere brønner/fontener i områder der det store nye lokale vannverket med renset vann fra elven Brut ikke tilbyr vann.

Vi har finansiert flere engelskkurs for søstrene i Nisporeni. Noen er blitt flinke til å snakke å engelsk.   

Vårt størtste prosjekt i Nisporeni er sommerskolen for sårbare ungdommer som vi arrangerte i 2016, 2017, 2018 og 2019. Vi har mottatt finansieringsbistand fra Norgesunionen og flere andre norske klubber.   I 2017 fikk vi Norgesunionens prosjektpris for sommerskolen.

I 2020 var det ikke mulig å arrangere sommerskole på grunn av koronasituasjonen.

Våren 2019 hadde Rygge  og Follo Soroptimistklubber besøk av president Aurelia Mura og visepresident Elena Tabara fra SI Nisporeni.  De deltok på landsmøtet og representantskapsmøtet i Fredrikstad.

Moldovaprosjektet har vi finansiert med inntekter fra motevisninger gjennom flere år, kjolesalg de siste årene og salg av produkter på Soroptimistenes Representantskaps- og landsmøte.  Vi har også fått god støtte fra andre klubber og Norgesunionen av Soroptimister.